spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kultura
Sanacija objekata u kulturi
Napisao P.M.   
petak, 24 decembar 2010 19:49

 
Ministarstvo kulture Srbije izdvojilo je 3,8 miliona dinara za podršku sanaciji objekata kulture na području koje je pogođeno zemljotresom 3. novembra, izjavio je u Kraljevu ministar kulture Nebojša Bradić.
Opširnije...
 
Prava umetnost opstaje
Napisao D.M.   
utorak, 14 decembar 2010 20:29
Gde ste završili Akademiju kolega, prvo je pitanje koje mnogi profesori umetnosti upućuju vajaru Predragu Fiksi Boškoviću, kada posete njegov atelje u  Staroj koloniji u Kraljevu. Pred njegovim skulpturama od drveta, mermera i metala, dah im zastaje.
- Nigde, ravnodušno odgovara kraljevački umetnik kome je davne 1971.godine jedno ,,NE“ na mermernom postamentu njegove skulpture, ispisano flomasterom nečijom rukom tokom selekcije za izložbu u muzeju, jednostavno presudilo budućnost. Tada je imao 16 godina i bio povučen, tih dečak rođen za umetnika.  
U umetničkim krugovima u čaršiji i dan danas se priča da je ovim činom dečačić Bošković mudro ,,odstranjen,, jer je bio bolji od mnogih ,,imena,, . Međutim, niko nije zaboravio jednu jedinu njegovu izložbu skulptura u životu u Turističkom savezu, koja je  okupila masu ljudi kao na nekoj utakmici, ali u nedoba! Naime, održana je malo pre selekcije za onu, muzejsku na kojoj nije prošao.
Znaju novinari za Fiksina dela koja neprestano stvara. Decenijama ga saleću, mole za intervjue. On izričito odbija kontakte. KV Online su prve za koju je na pitanje reportera ,,možemo li da razgovaramo“ kratko odgovorio ,,dođite u utorak“!
- To fatalno ,,NE“ ispisano na flomasterom upropašćenom mermeru saseklo me je za ceo život. Nikada nisam ni saznao ko je tako odlučio, kao što nisam bio ni dete ,,tog i tog,, . Kasnije, za tu skulpturu od onih retkih koje sam pristao da prodam najviše sam para dobio. Kupio je jedan dobar poznavalc umetnosti diveći joj se, priča Fiksa dok ja  pogledom prelećem preko njegovih dela.
Opširnije...
 
Misa u dvorištu crkve
Napisao P. M.   
ponedeljak, 22 novembar 2010 07:46
|Župnik župe Svetog Mihalja u Kraljevu Stjepan Vinojčić, odrzzao je nedeljnu misu u dvorištu katoliccke crkve , zato ssto je ona teško oštećena u zemljotresu koji je 3.novembra zadesio Kraljevo i okolinu.
Opširnije...
 
Misa u dvorištu crkve
Napisao P. M.   
ponedeljak, 22 novembar 2010 07:46
|Župnik župe Svetog Mihalja u Kraljevu Stjepan Vinojčić, odrzzao je nedeljnu misu u dvorištu katoliccke crkve , zato ssto je ona teško oštećena u zemljotresu koji je 3.novembra zadesio Kraljevo i okolinu.
Opširnije...
 
Novembarski likovni salon 2010.
Napisao D.M.   
sreda, 08 septembar 2010 09:11
KONKURS

ZA JUBILARNI NOVEMBARSKI LIKOVNI SALON 2010.

UDRUŽENJA LIKOVNIH UMETNIKA VLADISLAV MARŽIK KRALJEVO

 
 ULU „VLADISLAV  MARŽIK“ KRALJEVO RASPISUJE KONKURS ZA NOVEMBARSKI LIKOVNI SALON I TIM POVODOM POZIVA SVE ZAINTERESOVANE LIKOVNE, PRIMENJENE I MULTIMEDIJALNE UMETNIKE  DA UČESTVUJU SVOJIM RADOVIMA.

PROPOZICIJE KONKURSA

 UMETNIK MOŽE DA UČESTVUJE SA NAJVIŠE DVA RADA

FORMAT SLIKE (CRTEŽA) MAKSIMALNE ŠIRINE DO 1,6 M SA RAMOM, ZA SKULPTURE MAKSIMALNE DIMENZIJE 1x1x1 METAR.

NA IME KOTIZACIJE  ZAINTERESIVANI TREBA DA UPLATE NA ŽIRO RAČUN UDRUŽENJA 700,00 DINARA , ČLANOVI  ULU „V.MARŽIK“ KOJI SU PLATILI ČLANARINU NE PLAĆAJU KOTIZACIJU ZA NOVEMBARSKI SALON.

Ž.R: 310- 0000000175400-44

-   PODACI  SA IMENOM DELA, TEHNIKOM I DIMENZIJAMA   (ŠIRINA x VISINA U CM),DOSTAVLJENA U DIGITALNOJ FORMI NA CD-U ILI NA MAIL UDRUŽENJA.

UZ RADOVE I PODATKE O RADOVIMA PRILOŽITI  I KRATKU BIOGRAFIJU AUTORA, ADRESU, TELEFON  I E-MAIL, I TO  NA CD-U ILI NA MAIL UDRUŽENJA, KAO I PRIZNANICU O UPLAĆENOJ KOTIZACIJI.

KRAJNJI ROK ZA SLANJE RADOVA JE PETAK 22. OKTOBAR 2010.  RADOVE I MOLBE PRISTIGLE POSLE NAVEDENOG DATUMA NEĆEMO UZETI U RAZMATRANJE.
 
Petar Pajić - Poezija je istina
Napisao D.M.   
četvrtak, 19 avgust 2010 14:03
Pesniku Petru Pajiću  je na dan preznika Preobraženje u trpezariji manastira Žicca uručena Žička hrisovulja, visoko priznanje za duhovno stvaralaštvo koje se po devetnaesti put dodeljuje u okviru Žičkog duhovnog sabora ,,Preobraženje 2010“.
Opširnije...
 
Bojanine ikone kao molitve
Napisao D.M.   
sreda, 30 jun 2010 19:36
Životni put Bojane Kešelj, rodom Sarajke sa Ilidže, i već 17 godina Kraljevčanke, kako ona reče Božjom voljom, po mnogo čemu se razlikuje od mnoštva devojaka. Iz rodnog Sarajeva zahvaćenog ratnim jadima, ova mlada umetnica, dugogodišnji ikonopisac i iznad svega pravoslavka, obrela se u manastiru Žiča 1994.godine, gde je narednih 8 godina bila iskušenica i učenik čuvene Žičke ikonopisačke škole. Osetivši da ,,je suviše samovoljna za takav način života,, , to je iskreno saopštila igumaniji Jeleni, koja je sa razumevanjem prihvatila Bojanine reči. Ipak, sa ocem Rajkom, majkom Savkom  i bratom Nebojšom, ostala je da živi u svojoj kući preko puta samog manastira, u koji svakodnevno odlazi. Brat Milan, jedini nije sa njima, jer od 1993.godine živi u Nemačkoj.  
- Na preporuku mog sveštenika, koji je duh nas mladih iz Škole primenjenih umetnosti u Sarajevu ,,spasavao,, ratnog besmisla, učeći nas ikonopisanje i ulivajući nam veru, došla sam u Žiču. Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, za mnom su ovde došli i moji roditelji. Pet godina smo svi zajedno živeli u manastiru, gde su nas sve prihvatili. A onda, pokojni vladika žički Vasilije i igumanija Jelena su nam  poklonili plac preko puta manastira, i uz pomoć brata Milana iz Nemačke, 2000 godine sagradili smo kuću, priča Bojana.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB