spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kultura
„Kingstaun“ prkosio kiši
Napisao D.M.   
nedelja, 01 maj 2011 21:23


Grupe „Ritam nereda“, „Ortodoks kelts“ i „S.A.R.S“ samo su neki od najavljenih izvođača na „Kingstaunu“. Rok festival koji se  održavao na Goču humanitarnog je karaktera i sav prihod namnjen je za obnovu Gimnazije i Pozorišta u Kraljevu oštećenih u zemljotresu.
Opširnije...
 
In Memoriam- Miroslav Kačarević
Napisao P.M.   
subota, 09 april 2011 22:10

Prošle subote u 62. godini preminuo
je novinar Miroslav Kačarević koji je
svojim glasom označio početak rada
Radio Kraljeva 1970. godine.
Opširnije...
 
Knjiga poezije Dragana Pajovica
Napisao D.M.   
sreda, 23 mart 2011 19:25

Позивамо вас на промоцију књиге

                                     

                   „СХВАЋЕНО

            

             ДРАГАН ПАЈОВИЋ   

                                                   

           ПЕСНИК ПАРИСКОГ КРУГА ПЕСНИКА

          Књижара „Book bar“ у Сремској Митровици                                                       

       

                  У програму учествују:

                          Драган Пајовић

                      Мирјана Марковић

                        Љуба Влатковић

                       Јасна Калаузовић

                           Милан Панић

                   

                      26.03.2011.г. у 18 часова

 
Ganine boje i nostalgije
Napisao D.M.   
petak, 11 mart 2011 22:33
Sa koferom punim želja i dečjih maštanja, i nepunih 12 godina Kraljevčanka Dragana Gana Pajović slikarka, 1975.godine i je sticajem okolnosti iz rodnog grada otišla u Francusku, tačnije u Pariz. Bukvalno, čitav život je provela u gradu svetlosti i danas je majka troje divne dece, Nikole, Jelene i Filipa. U Kraljevo dolazi  jednom godišnje, uglavnom tokom leta u  posetu majci Nadi. Jedna za drugom se nižu Ganine  pariske godine, u poslu, slikanju i podizanju dece. Ipak,  kada dođe proleće, obuzima je osećaj koji obuzima svakoga na ovom svetu udaljenog od rodne zemlje.
- Čim priroda počinje da se budi, negde  početkom proleća, počinje i moja nostalgija. To je period koji teško provodim u Parizu, iako je on tada najlepši. Volela bih da se nekako nađem u mom Kraljevu i prošetam centrom grada, pored Ibra, i sretnem se sa mojim dragim prijateljima, kaže Gana sa kojom smo kontaktirali putem Interneta i zahvaljujući kome održava veze sa brojnim Kraljevčanima.
Dok  se u Kraljevu još priča o njenoj prvoj izložbi pre nepunih godinu dana u galeriji ,,Maržik„“ čiji je član, ona u svom u svom pariskom stanu uveliko priprema novu. Do tada, druži se sa srpskim slikarima u Parizu.
- Jedna od najnovijih slika posvećena je mom Kraljevu. Inače, uvek ću se sećati kako mi je najmlađi sin Filip pomagao u postavljanju slika u krlajevačkoj galeriji. Sigurna sam da je prošle godine 24. aprila na dan otvaranja moje izložbe, moja mama bila nasjrećnija najsrecnija zena na svetu. Od nje sam nasledila talenat. Žao mi je što sam rodni grad ubrzo posle ovog događaja napustila, tako da nisam imala vremena da popričam sa ljudima i čujem reakcije publike. Ovde često srećem naše slikare. Obično su to izložbe u našem Kulturnom centru, kokteli i recepcije u rezidenciji. Neki od njih su mi dragi prijatelji. kaže Gana.
Slobodan Rakitić, poznati srpski pesnik, upoznao je Draganu Ganu Pajović 2007.godine u Parizu. Ganin brat Dragan Pajović, publicista, novinar, pesnik i književnik je njenu izložbu u Kraljevu obogatio svojom poezijom. Tom prilikom, Rakitić je izgovorio:
- Slikanje, kazivanje poezije, naklonost ka dramskoj umetnosti i folkloru, da pomenem samo neke umetničke oblasti, pokazuju višestranu umetničku prirodu i obdarenost.
Već leitimiča pogled pokazuje takođe prisnu vezu između njenih slika i književnosti, (slike ,,Jelena žena koje nema“, ,,Prolećne vode“), a konkretno između njenih slika i pesama njenog brata Dragana Pajovića. Nije reč samo o tematsko-motiskoj podudarnosti već i u dinamici ritmova, boja, pokreta, kao i  odnosima strukturalnih ćinilaca na slikama, s jedne, i konstitutivnih elemenata pesama Dragana Pajović, s druge strane.
Svestranost je ono što je krasi i mnogim poslovima se bavila samo u jednom cilju: da upozna što više ljudi i da čini nešto za njih.  
- Verovatno su me iz tih istih razloga privukla putovanja, zatim  strani jezici, kako bih kasnije kroz studije socijologije i preko humanitarno-kulturnog rada, sve to neka sastavila i našla sebe. Srećom imam podrsku svoje dece u svemu sto radim. Mnogo toga me interesuje i zbog toga još uvek nemam određeni pravac u slikarstvu. Verovatno zato što imam poteškoća da sebe vidim zatvorenu i u jednom izrazu ograničenu. Moje slike prate različite pravce. Ima tu figurativnog, pomalo naive, nadrealizma Kao takva, koja sve hoće i može, igrala sam u folkloru, član sam grupe pesnika „Pariskog kruga“ gde recitujem poeziju, predstavljam književnike i pesnike tokom promocije njihovih radova, a uz sve to aktivan sam član Dijaspore u Francuskoj, objašnjava nam Gana Pajović.
Opširnije...
 
Talenat skrajnut u ćošku života
Napisao D.M.   
utorak, 01 mart 2011 12:18
Ni danas ne ume da objasni Kraljevčanka Slavica Vukomanović, rođena sa slikarskim talentom, zašto je posle završene gimnazije upisala ekonomiju, iako su joj  tokom školovanja svi  govorili da je slikarstvo njeno jedino pravo opredeljenje.
Opširnije...
 
,,Oj Moravo“ i srpska proja na Kvarneru
Napisao D.M.   
sreda, 02 februar 2011 23:59


              Uz zvuke pesme ,,Oj Moravo“ na osmom Festivalu pusne hrane u kvarnerskom gradu Matulj održanom od 28.do 30.januara, predstavnici  Turističke organizacije Vrnjačka Banja predstavili su srpsku hranu, narodne običaje i vrnjačku turističku ponudu za predstojeću sezonu.

Opširnije...
 
Rada i Topalko zabavljali goste na Kopaoniku
Napisao D.M.   
nedelja, 02 januar 2011 14:54

           U hotelu Grand na Kopaoniku, više od 500 gostiju dočekalo je Novu godinu 2011. u veseloj atmosferi koju su priredile zvezde Grand produkcije Rada Manojlović i Milan Topalović Topalko u pratnji benda Miše Lagune.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB