spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kultura
Ministar Petković otvorio Žički duhovni sabor ,,Preobraženje"
Napisao KV Online   
petak, 17 avgust 2012 11:41

Besedom novog ministra kulture Bratislava Petkovića,  u Narodnom muzeju u Kraljevu svečano je otvoren 21. Žički duhovni sabor "Preobraženje"
Citirajući Nadeždu Petrović Petković je kazao da "ako budemo svoji, bićemo i svetski", pozivajući da se seldi primer svetlih predaka koji su gradili Žiču i prilikom te gradnje uspeli da ostanu svoji, a ne samo puka kopija Vizantije.

Program manifestacije koja se 21. put zaredom održava u Kraljevu i manastiru Žiči kao duhovni sabor pod nazivom "Preobraženje" do 19. avgusta najavio je Narodni muzej u Kraljevu gde je posle proglašenja početka Žičkog duhovnog sabora, otvorena izložba "Zograf".

Izložbu radova članova Društva umetnika "Zograf" (osnovano 1927.godine a zvanično prestalo da postoji 1940. godine) koju čini 35 originalnih umetničkih dela iz četiri muzejske ustanove Srbije: Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Galerija Matice srpske u Novom Sadu, otvoriće kustos MSU Žana Gvozdenović. Stalni ili povremeni članovi "Zografa" bili su slikari Živorad Nastasijević, Vasa Pomorišac, Zdravko Sekulić, Svetolik Lukić, Josip Car, Radmila Milojković, slikar i scenograf Stanislav Beložanski, vajar Ilija Kolarović, arhitekte Branislav Kojić i Bogdan Nestorović.

Prve saborske večeri Nikola Kusovac je otvorio izložbu ikona autora Bojana Miljkovića a muzička grupa "Beogradska čaglija" održaće koncert u Narodnom muzeju u Kraljevu. U petak uveče, na istom mestu posetioci Sabora slušaće pesnička kazivanja dobitnika ovogodišnje "Žičke hrisovulje" Gojka Đoga, Bratislava R. Milanovića i Vladimira Dimitrijevića.

U subotu, 18. avgusta pre podne o poeziji Đoga u Narodnom muzeju govoriće eminentni poznavaoci savremene srpske poezije: Jana Aleksić, Đorđije Vuković, Jovan Delić, Vasilije Domazet, Svetozar Koljević, Radivoje Mikić, Ivan Negrišorac, Želidrag Nikčević, Bojana Stojanović Pantović. Istog dana uveče u dvorištu Adžića kuće održaće se pesničko veče na kome će učestvovati Alen Bešić, Dragan Bošković, Ljubinko Dugalić, Kajoko Jamasaki, Dragan Jovanović Danilov, Vojislav Karanović,Vladimir Kopicl, Tomislav Marinković, Jovanka Stojčinović Nikolić, Enes Halilović.

U nedelju, 19. avgusta, na Preobraženje, u manastiru Žiča biće uručena "Žička hrisovulja" ovogodišnjem dobitniku pesniku Đogu.

 
Stjepko Gut u Kraljevu
Napisao P.M.   
nedelja, 08 jul 2012 11:55


 Na drugom Internacionalnom jazz festivalu "JAZZIBAR" u Kraljevu,druge festivalske veceri nastupili su Reut Regev R*Time kao i JAZZ TRIO - Misa Blam, Igor Malesevic, Leonid Ptaska, Roj Jang i kao posebno iznenadjenje Stjepko Gut.

 
Još jedan kadril
Napisao P.M.   
petak, 25 maj 2012 17:44


U petak, 25. maja 2012. godine, na Trgu srpskih ratnika kraljevački maturanti plesali  

tradicionalno kvadril uz kompoziciju Johana Štrausa Slepi miš i pokušati da i ove godine

obore Ginisiov rekord u broju učesnika.

 
Još jedan Filip u Prvom glasu Srbije
Napisao P.M.   
utorak, 15 maj 2012 13:28

Vidi ga, pa to je  nas Filip iz Prvog glasa Srbije došao u svoj grad, pomislio sam ugledavši mladog muzičara ispred Kraljevačkog pozorišta ovog kišnog podneva. Vadeći foto aparat iz torbe  hodu, glasno sam ga pozvao. Filip je ljubazno zastao, i započesmo razgovor.
Krenem da hvalim njegov nastup na najvećem takmičenju srpskih  pevačkih talenata, da postavljam pitanja, i vidim nešto se ne slaže. A,  Filip glavom i bradom stoji ispred mene i pričamo
- Znate, ja jesam Filip, ali ne Mitrović već Trajanovski. Profesor sam klavira u muzičkoj školi Stevan Mokranjac, ali niste prvi prvi koji je pomislio da sam Filip Mitrović pevač iz Prvog glasa Srbije. Mnogi kažu da smo jako slični. Inače obojica smo i rodjeni 1991. godine, objašnjava FILIP TRAJANOVSKI.
Gledam ga u čudu i još saznajem da je sin mog dobrog druga Zorana. Prosto, ne mogu da verujem. Medjutim, iznenađenjima nema kraja.
- Prjavio sam se za novi  serijal Prvog glasa Srbije na Prvoj TV. Želim da učestvujem i nadam se dobrom plasmanu, rekao mi  je  na kraju, FILIP TRAJANOVSKI, profesor klavira, omiljen u svojoj školi i među sugrađanima.
Želimo mu svu sreću! Da se plasira među prvih deset finalista, da u finalnoj večeri pobedi! Kraljevačke vesti Online koje su prve otkrile još jednog FILIPA iz Kraljeva  u Prvom glasu Srbije, poručuju׃
- Kraljevčani, već sada znamo za koga ćemo glasati na ovom takmičenju ZA FILIPA TRAJANOVSKOG!

 
Goranina OGVOŽĐENA među 105 najboljih u svetu
Napisao D.M.   
sreda, 18 april 2012 11:16

Kraljevčanka Gorana Balančević (24), diplomirani dramaturg, svojom dramom OGVOŽĐENA, koja je bila i njen diplomski rad,  našla se medju 105 najboljih  zzena dramaturga u svetu. Tako su na ovogodišnjem Svetkom konkursu za najbolje žene dramske pisce procenili vrhunski stručnjaci dramaturgije! OGVOŽĐENA  je svrstana medju najvrednije od 600 drama pristiglih iz celog sveta.
- OGVOŽĐENA je bila moj diplomski rad u oktobru prošle godine. Samostalno sam je prevela na engleski jezik i poslala na Svetski konkurs za najbolje žene dramske pisce koji se počev od 1988.godine, odrzzava svake treće u nekoj drugoj državi. Sa ovom dramom sam se od 600 prijavljenih kvalifikovala medju 105 najboljih u svetu, objašnjava Gorana.
 I dok u Kraljevu malo ko zna za uspeh njihove mlade sugradjanke, diplomiranog dramaturga na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, ona se sa mladom spisateljicom Olgom Dimitrijević priprema za odlazak u Stokholm. Tamo će početkom maja  predstavljati Srbiju! Ovih dana prikuplja novac za  put. Kraljevačka firma AMIGA joj je već uplatila 280 evra za avionsku kartu. Očekuje da joj iz Ministarstva Kulture do 1.maja, takođe pristigne novčana pomoć za prateće troškove.
- Mislim da je ovo veliki uspeh, kako za mene, tako i za našu zemlju, skromno konstatuje Gorana kojoj je na anonimnom konkursu za istu dramu, Udruženje drmaskih pisaca Srbije već uručilo Nušićevu nagradu kao prvoj ženi  i najmlađem dobitniku.  
- Nušićeva nagrada za mene predstavlja veliku čast. Rediteljka Đurđa Tešić i ja upravo očekujemo odgovor Narodnog pozorišta, da li će drama OGVOŽĐENA biti postavljena ove godine, kaže mlada umetnica.  
Uspeh Gorane Balančević na Svetskom konkursu dramaturgije za žene pisce, u moru nekih drugih zbivanja,  skoro da nije ni zabeležen iako su njen talenat već prepoznali najveći stručnjaci dramaturgije.  Poput onog najvećeg i najlepšeg bisera za kojim se zaranja u najveće dubine, valjalo bi to učiniti i za ovu mladu umetnicu iz Kraljeva,  pa makar ostali bez daha.   
Na Facebook  profilu Gorane Balančević je zabeleženo:
Volim da: pišem, pevam, čitam, učim jezike, dizajniram odeću, putujem, pravim pizzu, šetam, igram odbojku, vozim rolere, klizam...
Ne volim: da peglam, da se ulizujem , da glumim, da se pretvaram, da budem fina na silu, ne volim grašak, boraniju ni avokado.
Avokado je skup k'o đavo, ali je totalno odvratnog ukusa, tačnije bez ukusa.
Volim banane, paradjz i pečene jabuke.

 
Bojana i Nikola najtalentovaniji!
Napisao P.M.   
ponedeljak, 05 mart 2012 11:04

 

Brat i sestra, Nikola i Bojana Peković iz Kraljeva, pokazali su najveći talenat među deset ništa manje posebnih finalista! Glasovi gledalaca doneli su ovim zaljubljenicima u tradicionalnu muziku 100.000 evra i veliku popularnost

Opširnije...
 
Izložba o ličnim uspomenama
Napisao Beta   
utorak, 28 februar 2012 21:37

U Narodnom muzeju u Kraljevu otvorena je postavka pod nazivom "Moje tajno blago", nastala kao rezultat ankete sprovedene medju Kraljevčanima koji su odgovarali na pitanje šta bi želeli da sačuvaju od zaborava.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB