spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Društvo
Najava ledene kiše
Napisao KV Online   
četvrtak, 13 decembar 2012 21:59

Gradski štab za vanredne situacije je postupajući po naredbi Republičkog štaba za vanredne situacije, doneo zaključak o preduzimanja preventivnih I operativnih zaštita od posledica ledene kiše na saobraćajnicama, trotoarima, prilazima javnim institucijama I ostalim objektima od javnog značaja.
Svi vanredni događaji nastali kao posledica ledene kiše i drugih vanrednih događaja u zimskom periodu, mogu se prijaviti Gradskom centru  za obeveštavanje na telefone 332-520 I 985, otvorenih  za pozive 24 časa.

 
Koceva – Ruski jezik treba uvesti u srednje škole
Napisao KV Online   
sreda, 12 decembar 2012 21:58

Predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i prvi sekretar ambasade Valentin Koljacev i rukovodilac srpskog odeljenja Medjunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Kocev, danas su posetili Kraljevo i susreli se predsednikom Skupštine grada Sretenom Jovanovićem i predstavnicima gradske vlasti.

Jovanović se zahvalio ruskoj delegaciji za značajnu pomoć koju je je ova zemlja pružila Kraljevu tokom saniranja zemljotresa.

- Saradnja naših naroda je višedecenijska,  prožeta istorijskim događanjima i upravo na tim temeljima stvorena trebalo bi da nas sve više veže, kazao je Jovanović.

Natalija Koceva je ovom prilikom izjavila da bi ruski jezik trebalo uvesti u srednjoskolsko obrazovanje,  s obzirom na veliki broj ruskih porodica koji žive u Srbiji, kao i ruskih firmi prisutnih na ovim prostorima
 
,,Iz tih razloga ruski jezik je u principu neophodan i nadležni u Srbiji bi trebalo da počnu da razmišljaju o njegovom uvođenju ruskog u srednjim školama, kako bi deca makar stekla osnovno poznavanje  koje bi trebalo da imaju”, kazala je danas u Kraljevu Natalija Koceva,
 
Ona je navela da inicijativa za privredno ekonomsku saradnju sa Rusijom mora poteći iz Srbije. su.
 
,, Pojedini finansijeri iz Rusije zainteresovani da investiraju u Vrnjačku Banju sa čim je tamošnja lokalna vlast upoznata, ali mi mesec dana ne možemo da dobijemo dokumentaciju, iako nam je rečeno da je jedan deo Vrnjačke Banje na prodaju, konstatovala je Koceva.
 
Prema njenim reccima, Rusija je zainteresovana za uvoz srpskog voća i povrća, ali su problem kvalitet, ambalaža i cena, jer su srpski proizvodi skupi, rekla je danas u Kraljevu Natalija Kocev.

,,Rusija je veliko tržište i plasman vašeg voća i povrća na rusko tržište trebalo bi da se odvija na relaciji proizvođača i predstavnika lokalnih samouprava, koji bi održavali vezu sa ruskim kupcem.
 
Prvi sekretar ambasade Rusije Valentin Koljacev,  kazao je da takođe očekuje inicijativu od Srbije kada je reč o ekonomskoj saradnji ove dve zemlje, podsetivši da podsetio da u Kraljevu već živi 25 porodica iz Rusije.
 
Predstavnici ambasade Rusije su danas kraljevačkoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani” poklonili dela ruskih klasika na ruskom jeziku, a zatim su obišli domaćinstvo  Konstantina Mitrakova, doseljenog iz Rusije u selo Konarevo nadomak Kraljeva.

 
Zbog snega zaustavljen saobraćaj za teretna vozila
Napisao P.M.   
utorak, 11 decembar 2012 19:36

Zbog snega koji dva dana neprestano pada u kraljevačkom kraju, tokom jučerašnjeg razgovora sa Radoicm Kočovićem, načelnikom Štaba za vanredne situacije, saznali smo da je pristigla depeša od Ministarstva za unutrašnje poslove kojim se saobraćajnoj policiji nalaže da iz saobraćaja isključi sva teretna iz saobraćaja.

- Od ovog trenutka u celoj Srbiji biće zabranjen saobraćaj za sva teretna vozila na svim putevima, kazao je Kočović Informeru juče oko 14,30 sati.

On je kazao da uprkos vejavici juče nije bilo zastoja na Ibarskoj magistrali, jer su radnici Puteva Novi Pazar zaduženi za ovu deonicu, lavovskim naporima uspevali da očiste snežne nanose sa saobraćajnice.

Prema rečima Kočovića, iz okolnih mesta nije bilo hitnih poziva za intervenciju, osim jednog. Naime, Zdravstvena ustanova iz Vrnjačke Banje je zatražila pomoć Štaba za vanredne situacije, da vatrogasci sprovedu jednog doktora i medicinsku sestru do sela Stanišinci na planini Goč, što je prvovremeno i učinjeno.

 
Sneg preti da ugrozi saobraćaj na Ibarskoj magistrali
Napisao KV Online   
utorak, 11 decembar 2012 10:24

Visina snega koji od noćas neprestano pada u kraljevačkom do 10,00 sati jutros  kreće se između 30 i 40 santimetara u gradskom i prigradskom području i joć uvek nije izazvao saobraćajne zastoje na Ibarskoj magistrali, gradskim i prigradskim saobraćajnicama, rekao je danas za KV Online Radoica Kočović, načelnik Štaba za vanredne situacije.
,, Saobraćajne patrole po nalogu Štaba neprestano prate situaciju na putevima, i ukoliko bude potrebno pravovremeno će na Ibarskoj magistrali koja je joć uvek prohodna , isključiti teretni saobraćaj,  a kako ne bi dosslo do zastoja  obustaviće se kretanje vozila jednom trakom zbog  čišćenja druge“, kazao je Kočović.
On je rekao da se putni pravci u okolini Kraljeva zbog intenzivnog suvog snega neprestano čiste, i da su putevi prema Goccu i na pravcu Ussche- Studenica prema Ivanjici još uvek prohodni.
Kočovich je naveo da su dalekovodi za prenos električne energije za sada bezbedni jer pada suv sneg.
,,S obzirom  da sneg neprestano pada, nije isključena mogućnost da za nekih pet sati situacija u Kraljevu bude otežana “.
O stanju gradskih i prigradskih saobraćajnica stara se javno preduzeće Putevi koje za dolazeću zimu  raspolaže sa 600 tona agregata, 300 tona soli, i mehanizacijom spremnom za posipanje i raščišćavanje puteva.
O Ibarskoj magistrali se stara preduzeće Putevi-Novi Pazar.
Snabdevanje grada osnovnim namirnicama jošuvek se odvija redovno.

 
Kraljevački putari spremno dočekali sneg
Napisao KV Online   
nedelja, 09 decembar 2012 14:30

Prvi sneg koji je neprestano padao cele noći u kraljevačkom kraju,  nije izazvao veće nevolje na gradskim saobraćajnicama i lokalnim putevima, rekao je za KV Online  Milenko Anđelić, zamenik upravnika Zimske službe održavanja JKP Putevi.
- Za Bogutovac i Gledić jutros su poslata vozila, a u gradu su aktivna tri kamiona sa noževima i posipačima, kao i dve radne mašine. Sneg nije veliki, pa  teška mehanizacija još uvek stoji, kaže Anđelić.
Ovo preduzeće  pred dolazeću zimu raspolaže sa 600 tona agregata i 300 tona soli, a mehanizacija  je spremna za posipanje i raščišćavanje puteva.
U Kraljevačkoj saobraćajnoj policiji saznajemo da se saobraćaj na Ibarskoj magistrali juče odvijao normalno , kao i u gradu i okolini.

 
Nikolić – Bogati da se ugledaju na Miodraga Kostića
Napisao KV Online   
četvrtak, 29 novembar 2012 19:01

Tomislav Nikolić Predsednik Republike Srbije, danas je u Kraljevu otvorio kuću za potrebe mladih iz SOS Dečijeg sela na Beranovcu. Ova kuća vredna 200.000 evra je izgrađena donacijom MK Grupe  Miodraga Kostića, za koga je Nikolić kazao da je ovim primerom pokazao drugima koji imaju više nego što im je potrebno, kako mogu da pomognu u socijalnom smislu.
- Ako je MK Grupa povukla nogu i pokazala drugim grupama i akcionarskim kompanijama kako bi trebalo da se ponašaju socijalno odgovorno, onda je ovaj njihov doprinos veliki. Nadam se da će se sutra kada budu čitali i gledali snimke sa ovog događaja neki ljudi u Srbiji počešati po glavi i reći da ovom narodu mnogo duguju, kao  i da mu jedan deo moraju vratiti, kazao je predsednik Nikolić.
Predsednik Srbije je istakao da istorija ne pamti koliko je ko imao para, već šta je uradio i koliko je ostavio svom narodu.
U SOS Dečijem  selu  na Beranovcu trenutno je zbrinuto devedesetssestoro dece bez roditeljskog staranja. Novosagradjena kuća u Cerskoj ulici broj 8. sagrađena  je za decu u kojoj  će živeti posle  završenog osmog razreda osnovne škole.

 
Obeležena doktorska slava
Napisao P.M.   
sreda, 14 novembar 2012 14:19


Zdravstveni radnici Z.C. “Studenica” obeležili su danas svoju slavu Sveti Kozma i Damjan u prisustvu brojnih zvanica.
Sveti Kozma i Damjan smatraju se zaštitnicima lekarske profesije .Posler sečenja slavskog kolača lekarima se obratio protojerej Ljubinko Kostić  čestitajući slavu  u ime vadile Žičkog Hriizostoma, koji je zbog bolesti sprečen da prisustvuje slavi.
U ime Odeljenja patronaže I kućne nege goste je poydravila dr Rada Novalkovič. a ispred Z.C. “Studenica” direktor, dr Zvonko Veselinović.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi", pa su u narodu poznati i kao "sveti besrebrenici".

"Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Po smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB