spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Žustra rasprava o branama na Ibru
Napisao KV Online   
petak, 09 mart 2012 23:23

Na današnjoj javnoj  prezentaciji  Nacrta plana izgradnje hidroelektrana na Ibru i izveštaja o strateškoj proceni njihovog uticaja na životnu sredinu,  predstavnika Agencije za prostorno planiranje i instituta Jaroslav Černi,  projektu su se u žustroj raspravi usprotivili  ekolozi, ribolovaci,  planinari, kajakaši i kraljevačka opozicija.

Obrazlažuchi  opravdanost izgradnje deset mini hidroelektrana na Ibru na potezu od Ušća do krivine na Ibarskoj magistrali zvanoj Lakat, rukovodilac Grupe za prostorne planove u Agenciji za prostorno planiranje, Nebojša Stefanović je kao prvi  razlog za izgradnju hidroelektrana na Ibru naveo visoku cenu struje.

,,Prednosti izgradnja hidroelektrana na Ibru su najpre finansijske prirode, jer svi  znamo koliko je  skupa odnosno proizvodnja električne energije.  Postoji međurdžavni sporazum Srbije i Italije o zajedničkoj proizvodnji i distribuciji energije, a interes je  Srbije da napravi zajedničko preduzeće sa italijanskim investitorom, koje će samo biti investitor hidroelektrana“, izjavio je Stefanović.

On je kazao da će u priobalju hidroelektrana na Ibru biti iniciran razvoj turizma ii da njihove akumulacije nisu namenjene samo za snabdevanje vodom, već za sve aktivnosti na vodi.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je na današnjoj prezentaciji izjavio da je za lokalnu samoupravu vazzno omogućiti  građanima javni uvid u  plan izgradnje hidroelektrana na Ibru.

,,Važno je da građanima omogućimo da od stručnjaka dobiju objašnjenje za ono što je bitno za ovaj plan,  kao i da kroz javnu raspravu i javni uvid najveću korist imaju građani ovog područja za koje se planiraju ovako velike investicije,  kao što je gradnja hidroelektrana na Ibru u iznosu od 300 miliona evra“ rekao je Simović.
Predsednik Ekološkog udruženja  Ibar, Miroslav Pavlović je  kazao da su“ planeri zaboravili živi svet“.  

,,Računi su u strateškoj proceni u redu, ali obračun neće biti u redu jer u ovome što ova gospoda predstavljaju nema života, riba, ptica, biljaka, a ni stanovništva koje tu živi, što znači da su planeri zaboravili samo jednu stvar-život“, kazao je Pavlović.

 Vlasnik Sajta Bra(NE) na Ibru, Srbo Trifunović,   istakao je da je užurbanost investitora na izgradnji hidroelektrana u celom regionu, posledica Kjoto protokola koji propisuje da se od 2014.godine počne sa naplatom penala zbog zagađenja.

,,Putem svog  sajta sam u kontaktu sa ekolozima iz celog regiona, poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji se poput brojnih Kraljevčana bore da zaštite svoje reke od izgradnja hidroelektrana“, rekao je on i dodao da „brane na Ibru ubijaju reku jer je to aerobna reka sa sposobnošću da sama prerađuje otpad“.

„Ukoliko se brane izgrade, ona neće moći da se samoprečišćava“, tvrdi Trifunović.
Predsednik lokalne opozicione stranke Pokret za Kraljevo, Ljubiša Jovašević je tokom javne rasprave upitao da li je bilo međunarodnog tendera za izgradnju brana na Ibru, kao i kakve su performanse italijanske kompanije Sechi koja bi prema najavama trebalo da gradi hidrocentralena Ibru.

,,Mnogo je pitanja otvoreno poput onih ko je obavljao ispitivanja iz oblasti geologije, meteorologije, biologije, ihtiologije, vodosnabdevanja Kraljeva vodom iz Ibra,  uticaja hidrocentrala na vode banjskih sistema“..., rekao je Jovašević.

On je najavio da će ukoliko bude potrebno i od međunarodnih institucija zatražiti podršku kako bi se problem izgradnje brana na iIbru internacionalizovao.

,, Ići ćemo i na internaciolizaciju problematike gradnje hidrocentrala na Ibru sa zahtevom na pravo refenduma, da se građani posle neutralne, ali stručne konfrontacije, odlučili da li su za njihovu  izgradnju, ili ne“, kazao je predsednik Pokreta  za Kraljevo.

Nacrt prostronog plana urađen je za deset kaskadnih hiroelektrana ukupne snage 122 megavata u dužini od 55 kilometara, zbog čega će delovi saobraćajnice na Ibarskoj magistrali na potezu od Ušća do Kraljeva morati da budu  izmešteni na tri mesta, za razliku od pruge koja neće niti izmeštana ni u jednom delu.

Deset malih HE godišnje će proizvoditi oko 440 gigavat sati električne energije koje će, prema sporazumu Srbije i Italije i ugovoru koju su potpisale italjanska "Sechi kompanija" i Elektroprivreda Srbije, Srbija prodavati Italiji za oko 150 evra po megavatsatu.

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB