spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Da li je Srbija normalno društvo?
Napisao Dragan Pajović   
ponedeljak, 04 april 2011 21:39

Први утисци које странац или Србин који живи у иностранству стекне када дође у Србију су опуштеност и гостопримство. Све делује ненаметљиво, спонтано, углађено и срдачно.

И тада би странац или „ домаћи странац „ требали да се врате одакле су дошли и да сачувају у сећању те стечене утиске. Ако наизглед и делује као нормално друштво, српско ткиво је болесно. Болује од генетских поремећаја и егзотичних вируса који су у Србији нашли плодно тле за развитак и ширење. Претходно поменута опуштеност је резултат немоћи, а последице су теорије завере и страначка општеприсутност, док је гостопримство одлика једног генерацијски напаћеног друштва које се као слабије улагивало освајачима : османлијама, фашистима, комунистима.

Да ли је Србија нормално друштво ? Онолико колико је нормалност општа прихваћеност људских начела која владају у земљама где Срби теже, није. Јер да јесте, зар не би прихватила позитивне примере, а одбацила негативне. Први принцип нормалности би био одбацивање окова прошлости.
Остаци негативне прошлости се могу наћи и у другим друштвима, али су искорењени принципи и ти појединачни примери само потврђују то правило. У српском друштву је супротно. Оно и данас почива на механизмима и идејним структурама апсолутистичког комунизма.
Немачка, Италија и Јапан су након пораза у Другом Светском Рату извршиле деназификацију и придружиле се напредним друштвима. Чешка, Мађарска и Румунија су извршиле декомунизацију након рушења комунизма и сврстале се у ред европске заједнице. У Србији су полувековни унесрећитељи без извршене „ самокритике „ окренули шубару и нашли се у свим структурама власти.
Ако смо знали да критикујемо Словенце и Хрвате који су после Првог Светског рата, наметнутом нам Југославијом прешли на победничку страну, када ћемо да критикујемо, сменимо, оптужимо, осудимо и затворимо оне који су активно или пасивно учествовали у комунистичкој окупацији Србије, када ћемо да извршимо декомунизацију, када ћемо да направимо први корак ка нормалности ?
Svrha 
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB