spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Време за промене
Napisao P.M.   
subota, 19 mart 2011 21:59

Време за промене

Опомена кроз кризе које су све учесталије је све више и било би логично да се осмисли, превагне и наметне нов друштвени систем заснован на интересу свих житеља планете.

Ипак логика није одлучујућа у таквим процесима. Јер да јесте, зар би свет након изливања нафте у Мексичком Заливу и помора флоре и фауне у региону, пропасти великих светских банкарских и осигуравајућих друштва и добијања статуса бескућника милиона људи те природних несрећа и  климатских удара што доводе у питање изворе енергија и њихово коришћење и даље размишљао логиком профита и двоцифреним годишњим растом добити ?

Глобализација као последњи стадијум развоја агресивног капитализма довела је до бесомучне трке предводника света чија моћ почива на колонијалној пљачки која је трајала 200 година од средине осамнаестог до средине двадесетог века, а која је настала географским открићима и упознавањем егзотичних делова света и чаланџера који су и сами део егзотичног света који је најзад стекао услове да сам располаже својим природним и људским ресурсима.

Та трка личи на освајање и присвајање широких пространстава дивљег запада када су колонисти са претовареним кочијама јурили преријом што даље и дубље до имагинарног циља који су затим обележавали бодљикавом жицом и на њему стицали право живота и смрти.

Данас је тешко да други стану услед потреба све бројнијег стновништва. Земље БРИК-а, челенџери, Бразил, Русија, Индија и Кина, чине једну трећину светског становништва и потребе су им огромне. За храном, енергијом и технологијом. Нових егзотичних земаља и континената на планети Земљи нема, а скута технологија нам још не дозвољава да брзином светлости обилазимо, освајамо и колонишемо друга васионска тела, планете или ине.

Ако наставимо како смо почели једино логично решење је, опет та логика с почетка приче, да се по закону дивљег запада, оног који је и наметнуо „раш“ или бесомучну трку, међусобно обрачунамо, уназадимо људски и технолошки  и да преживели осмисле неке нове односе у људској планетарној заједници независно од порекла и свега онога што нас дели : језику, вери, државним и политичким бојама, величини међа, а заснованом на узајамном поштовању и помагању без икаквих предрасуда на бази онога што нам је заједничко, а то је земљина тежа она која нас је све, какви смо да смо, приковала на овој планети, јединој коју имамо.

Драган ПАЈОВИЋ

 

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB