spacer.png, 0 kB
    Wetter Ostsee
BETA vesti

Find more about Weather in Краљево, RB
Click for weather forecast

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Hronika pariskih trotoara-Jabuke iz komšijskog dvorišta
Napisao Dragan Pajović   
petak, 21 maj 2010 23:07
Često me pitaju da li sam Francuz. Uvek se zagrcnem i izvinim da eto suviše volim Francusku da bih je opteretio svojom malenkošću. A Francuz možete da ,,postanete“ ako se rodite u Francuskoj iako su vam roditelji stranci, ženidbom ili udajom, usvajanjem, zaduživanjem Francuske Republike nekim herojskim aktom u ratu ili miru, ili prosto ako zatražite da dobijete francusku nacionalnost.
Najprostije je da se rodite kao Francuz od roditelja Francuza. Za razliku od rugih država, Francuska Republike ne pravi razliku između nacionalnosti i državljanstva. To je pak, posebna tema o kojoj ćemo se pozabaviti drugom prilikom. Ali zato priznaje duplu nacionalnost. I bivših jugo-francuza, iliti danas srbo-francuza ima mnogo. Imao sam prilike da iz znatiželje razgovaram sa mnogim nosiocima duplog pasoša, pa i sa MV šumadincem, tada sedamdesetogodišnjakom o njegovim porivima za posedovanje duple nacionalnosti. Razlog je prost, srpski pragmatičan i sa ekonomske strane gledano, neoboriv. Republika Francuska koja sebe naziva majkom prava čoveka svrstava strance u građane drugog reda, jer oni koji imaju francusku nacionalnost primaju 100 evra veću penziju. Za naše čitaoce, pa i za vašeg poslužnog skriba ta suma ima svoje značenje, ali za našeg šumadinca MV, čija bi penzija bez francuske nacionalnosti bila 1.500 evra, a sa njom 1.600, a stambeno pitanje rešeno, tih 100 evra ne znače mnogo. Ali pusto tursko, eto da se nađe, nekako nelagodno mi reče ,,zemljak“ , po onoj srpskoj, krompirskoj liniji. Iako su se pravila igre malo promenila ili su u toku promena, da postanete Francuz nije potrebno da znate niti da govorite, čitate ili pišete Molijerov jezik. Naš MV, po tradicionalnoj srpskoj komparaciji: malo, slabo, nikako, francuski jezik govori, čita i piše. Sve ovo bi vam bilo manje interesantno da ,,ne lezi vraže“, poznato spora francuska administracija nije došla do zaključka da ako se nacionalnost može steći, može i da se izgubi. A kako?
Ako je stekli i građanin ste prvog reda, potrudite se da sakrijete sve žene osim miljenice, jer je poligamija zabranjena iako ,,tolerisana“,  još jedna od francuskih pravnih specifičnosti. Iskopajte duboku rupu da sakrijete oružje, eksploziv i sami se u nju zavucite ukoliko su vam namere terorističke, izbegavajte državnu službu ako ste pohlepljivi i potkupljivi, prijateljima recite da vas nikako u društvu ne nazivaju nadimkom ,,mito i korupcija“, iako je Dimitrije staro i lepo srpsko ime, a ono drugo je stranog porekla i izaziva sumnju.
Bračnog partnera ćete morati da ,,trpite“ najmanje dve, umesto sadašnjih godinu dana pod uslovom  da ste brakom stekli željenu nacionalnost. Bavljenje svim vrstama kriminala, isticanje stranih i nipodaštavanje francuskih državnih simbola i drugi akti nereda i građanske naposlušnosti, donose negativne bonuse zvane ,,malusi“ i rekao bih packe, koje počinju od oduzimanja nacionalnosti, preko zatvorske i novčane kazne do proterivanja sa nacionalne teritorije.
Jabuke iz komšijskog dvorišta su nam uvek bile slađe. A tek piskavci! Ne kažem da nema slatkog voća u Parizu, tek ona moje slatka krdžava kraljevačka jabučica mi je slađa. Pitam se samo, da smo u zadnjoj deceniji milenujuma u Srbiji (kako god se tada zvala), primenjivali ove demokratske pricipe, ne bi li danas i naše brige bile paušalne, a ne egzistencijalne?
                                                                                                          Dragan Pajović
                                                           Sa pariskih trotoara, nekog maja tekuće 2010
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2005 - Your Company Name - design my rockettheme.com spacer.png, 0 kB